Wes Cherry – mies Pasianssin takana

Wes Cherry hedelmiä poimimassaWes Cherry on mies, joka on maailman pelatuimman pelin takana. Hän ohjelmoi pelin ollessaan työharjoittelussa Microsoftilla vuonna 1988. Samalla hän tutustui Microsoftin ohjelmointiympäristöön. Vaikka peli on ollut ja on yhä miljoonissa tietokoneissa, Wes Cherry ei koskaan ansainnut senttiäkään sillä. Sen sijaan työharjoittelu tuotti hedelmää, ja Wes työskentelikin suurimman osan 90-lukua Microsoftilla.

Tämä kaikki tuli ilmi, kun joku päätti kysyä Redditissä eli tunnetulla keskustelufoorumilla, missä hän on nyt. Siellä selvisi, että erään maailman suosituimman pelin suunnittelijan työ liittyy nykyään omeniin, mutta ei kuitenkaan Apple Technologies -yritykseen vaan syötäviin omeniin. Hän omistaa Dragon Head Cider -yrityksen eli omenatarhan Vashon-saarella, Seattlen länsipuolella USA:ssa. Kaiken kysymyksen saaman huomion takia Dragons Headin verkkosivusto kaatui. Kun Wesille kerrottiin tästä, kertoi hän Windows Pasianssin tarinan keskusteluforuumilla.

”Kirjoitin ohjelmiston Windows 2.1:een vapaa-ajallani ollessani Microsoftilla työharjoittelussa kesällä 1988. Tunsin jo ennestään tällaiset korttipelit ja pelasin niitä usein Macilläni vaikka minun oikeastaan olisi pitänyt opiskella. Huomasin, että Windowsilla ei ollut omaa versiota siitä, ja päätin tehdä sen itse.

Microsoftin ohjelmistojohtaja löysi tekemäni ohjelmiston ja he päättivät lisätä pelin uusimpaan versioon, Windows 3.0:aan. Minulle tehtiin selväksi, että siitä ei maksettaisi minulle mitään, koska olin työharjoittelija. Sain yritykseltä kouluvuoden ajaksi käyttööni IBM XT tietokoneen, jolla ratkaisin bugeja. Olin silloin täysin samaa mieltä tästä järjestelystä, ja olen yhä samaa mieltä siitä nykyäänkin.”

Wes teki enemmänkin pelejä Microsoftille, kuten suositun Pipe Dream -pelin. Siinä pelattiin putkimiestä, jonka piti yhdistellä putkia oikealla tavalla. Hän sai tästä pelistä muutaman tuhannen dollarin arvosta yrityksen osakkeita. Hän onkin saattanut pärjätä niillä hyvin, jos hän vielä omistaa niitä. Microsoftin osakkeet ovat tehneet monista yrityksen henkilökunnan jäsenestä miljonäärin. Ei ole tiedossa pitikö hän niitä. Projektin jälkeen hän työskenteli vielä Excel-tiimissä pitkään 90-luvulla.

Nykyään hän ohjelmoi vielä silloin tällöin vapaa-ajallaan, mutta on pääasiassa omenaviljelijä ja vitsaileekin, että jos jokainen Pasianssin pelaaja antaisi hänelle yhden sentin, olisi hän niin rikas, että voisi olla Bill Gatesin kaveri.