Kaikki Pasianssista – kaikkien aikojen suosituimmasta pelistä!

Toimistotyöntekijä pelaa PasianssiaEräs tietokonepeli on vuosikymmeniä pitänyt otteessaan kotiäitejä ja -isiä sekä toimistotyöntekijöitä, eikä sillä ole mitään tekemistä ajo-, taistelu- tai ampumispelien kanssa, vaan pelikorttien. Peli on Pasianssi, jota on toimitettu jo vuodesta 1990 alkaen ilmaiseksi Microsoft Windows -käyttöjärjestelmän mukana. Ensimmäinen versio julkaistiin jo Windows 3.0 -järjestelmässä ja peli on nykyversioissakin yhä pelattavissa ilmaiseksi. Pasianssin lisäksi Windowsin mukana on tullut vuosien saatossa muitakin suosittuja pelejä. Jotkut ovat hulluina Miinaharavaan ja toiset pitävät vanhempien versioiden ilmaisesta Flipperistä. Kuitenkin vain yksi peli on kiistatta eniten käytetty Windows-sovellus maailmassa – Pasianssi.

Microsoft ei kuitenkaan ole pelin keksijä. Sitä on pelattu 1700-luvun loppupuolelta asti, eikä Pasianssin alkuperä ole aivan selkeä. Ilman Microsoftia moni tuskin tietäisi koko pelistä – he tekivät pelistä suositun.

Siitä on olemassa useita eri variaatioita, kuten Vapaakenttä, joka lisättiin pelipakettiin vuonna 1995, sekä Spider Pasianssi ja Pyramidi. Klondike Pasianssi on kuitenkin se korttipeli, joka tulee useimmilla mieleen Microsoftista. Näitä kaikkia pelejä voit pelata sivustollamme.

Wes Cherryn tekemä, ensimmäinen Pasianssi-peliEnsimmäisen Windows Pasianssin suunnitteli Wes Cherry. Hän teki sen ensimmäisen version 1988 ollessaan työharjoittelussa Microsoftilla. Eräs johtaja huomasi pelin ja päätti lisätä sen Windows 3.0:aan. Wes Cherry ei saanut itse mitään pelin tekemisestä paitsi tietokoneen, jolla hän kehitteli peliä lisää koulunkäynnin ohella. Nykyään hänellä on yritys, joka valmistaa omenasiideriä. Kortit suunnitteli Susan Kare, joka on ensimmäisten, ikonisten Apple-kuvakkeiden suunnittelija.

Uusien käyttöjärjestelmiensä myötä Microsoft on jatkuvasti parannellut Pasianssia uudistamalla pelikortteja, grafiikkaa ja toimintoja. Windows 7:ssä pelattava pelierää voidaan tallentaa ja Windows XP -käyttöjärjestelmästä lähtien pelikorttien taustapuolta on voinut itse muuttaa.

Tietenkään Microsoft ei ikinä olettanut, että pelistä tulisi sellainen suuri hitti. Yksi syy sille, miksi se lisättiin Windows 3.0:aan oli saada käyttäjät mukavalla tavalla totutettua käyttöjärjestelmän ja PC:n käyttöön. Windows oli monille melko uusi konsepti 90-luvun alussa. Käyttäjät olivat kasvaneet lyijykynien ja kirjoituskoneiden kanssa eivätkä he olleet koskaan pidelleet hiirtä käsissään. Pelin muotoilu oli selkeää, värit rauhallisia ja se aiheutti helposti riippuvuutta. Se oli täydellinen peli totutella tietokoneiden käyttöön ja hiirellä klikkailuun.

Ja todellakin ihmiset tottuivat! Pasianssia pidettiinkin niinä vuosina suurimpana uhkana toimistotyön tuottavuudelle. Useimmat toimistotyöntekijät voivat kertoa pelin vetovoimasta ja mainita ainakin muutamia kollegoja, jotka viihtyivät hieman liikaa pelin parissa. Jotkut menivät jopa liian pitkälle, kuten amerikkalainen toimihenkilö Edward Anthony Greenwood, jolle New Yorkin pormestari Michael Bloomberg antoi potkut, koska hän jäi kiinni Pasianssin pelaamisesta työaikana.

Mutta pelaaminen ei ole pelkästään huono asia. Erään tunnetun Alankomaalaisen yliopiston tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka saivat luvan pelata Pasianssia työajalla, olivat tuotteliaampia kuin kollegat, joilla ei ollut lupaa siihen. Peli toimi ikäänkuin tupakka- tai vessataukona, minkä ansiosta työntekijä ajatteli hetken jotain muuta ja virkistyi.

Nykyään näitä Pasianssi-pelejä löytyy netistä ja tietenkin myös Pasianssi.net -sivustolta. Netissä on paljon uusia variaatioita ja vanhatkin klassikot löytyvät vielä.